Årets godaste middag!

Jag vet att året är ungt, men om jag säger de 12 senaste månadernas bästa då. Här är middagen:

Pepparstekt älgfilé med potatisgratäng och pepparsås.

Älgfile, rulla i grönpeppar, rosépeppar, svartpeppar, vitpeppar och salt. Stek ordentligt runt om i panna.

Flambera i konjak. (Akta ögonbrynen...) Ta upp köttet ur pannan, häll i cirka 1 dl vatten i pannan och blanda med konjaken, reducera till hälften. Spara detta till såsen.

In i ugnen med köttet på 150 till 175 grader, stek till en innertemp på 58 till 63 grader beroende på hur röd du vill ha den. (150 grader i ugn och 60 grader innertemp ger en jämn rosa yta. 175 på ugn och 58 på filen ger en röd kärna med grå kant. Enkelt.)

Pepparsåsen. Gör den i pannan du stekte köttet i. Stek 1 stor hackad schalottenlök , häll över 2 dl mörk oxbuljong. Blanda med 2 till 3 dl grädde beroende på hur salt det blir. Tillsätt också lite vatten. Tillsätt stekspadet/konjaken från flamberingen. Reducera en aning, använd maizena för att göra den så tjock du vill ha den. Krydda med de pepparsorter du använde till köttet. Kom ihåg att smaka av så det inte blir så starkt. Det ska vara kryddigt och mustigt, men inte brännas.

Potatisgratäng. Min regel: K.I.S.S

Keep It Simple Stupid

Potatis, lök, vitlök och grädde.

Inget mer. Inget mindre. Se till att salta så smakar det helt jävla underbart!

Vin till? Givetvis

Brolio, chianti classico från Barone Ricasoli. Mycket bra vin. Balanserat är det enda jag kan säga. Perfekt till vilt.

Tack och hej!

Kommentarer
Postat av: Camilla

Mums, låter riktigt smarrigt!! Helena har allt skvallrat om hur duktig du är i köket :)

2009-01-18 @ 22:25:51
URL: http://millansmemoarer.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0