1 Maj 2010

1 maj 2010 blir vi rättfärdiga ägare till en enplansvilla på 106 kvadrat med diverse biyta. Igår skrev vi på papperna och idag har vi varit på banken och gjort klart med lånet. Nu börjar allvaret!

1 Maj 2010

1 maj 2010 blir vi rättfärdiga ägare till en enplansvilla på 106 kvadrat med diverse biyta. Igår skrev vi på papperna och idag har vi varit på banken och gjort klart med lånet. Nu börjar allvaret!

Curling

Igår hade jobbet ett friluftsdagstema på eftermiddagen där man hade fått välja lite bland olika aktiviterer - bowling, promenad, cykling, baka tunnbröd, afrodans och så curling. Jag valde att prova curling då det var något jag aldrig provat tidigare. Man kan säga att jag gick dit med spänning om vad det skulle kunna vara och hur det skulle gå.

Inte trodde jag att det skulle vara så jobbigt och komplicerad som det var, men det lilla jag hann pröva så kändes det skoj. Jag hade föreställningen att det skulle vara relativt enkelt, lite som bowling och inte speciellt svettigt. Visst, det var inte lika svettigt som afrodance men nog kom det fram lite svettpärlor i pannan när man skulle försöka ta sig från ena sidan av planen till den andra och knappt visste hur man skulle kunna hålla balansen och ta sig framåt. Än jobbigare blev det när man skulle införa momentet att sopa. Det var jobbigt!

Nu hann jag totalt bara vara med i en timme och vi var ett gäng så man hann inte testa så mycket, men jag gör nog gärna om det. Idag, när det var dags att gå till jobbet, så kändes det att man hade gjort något annorlunda igår. En sak kan man iallafall säga, det är inte så lätt som det ser ut på Tv! :o)

Lite länkar

Fantastiskt med youtube ändå. Hoppas ni orkar se allt från det här föredraget. Dr Albert A Bartlett om energianvändning, ändliga resurser, peak oil http://lmgtfy.com/?q=peak+oil och överbefolkning av jorden.

Länk till del 1
http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

Kvaliten var lite sådär i del 1 och 3 men i övrigt riktigt bra. 8 avsnitt om drygt 9 minuter. (Skippa filmen på tv4 då, den fuckar de ju bara upp med nyheter och reklam ändå.)


En rolig historia - Nunnorna


Två nunnor är ute och går. Den ena kallas Syster Matematik (SM) på grund av
hennes skarpa matematiska sinne. Den andra kallas Syster Logik (SL),
eftersom hon är så logisk.

Det blir mörkt och de är fortfarande långt ifrån klostret.

SM: Har du lagt märke till att det är en man som följer efter oss? Undrar
vad han vill
....

SL: Men det är ju logiskt - han vill våldta oss.

SM: Åh nej - med det här avståndet kommer han ikapp oss inom 15 minuter.
Vad ska vi göra?

SL: Det enda logiska är att vi går fortare
...

SM: Det funkar inte.

SL: Självklart funkar det inte, han gör ju det enda logiska, han går fortare än oss!

SM: Så vad gör vi nu? Med det här avståndet är han ikapp oss om några minuter.

SL: Det enda logiska är att vi delar på oss. Du går den vägen och jag den här. Han kan inte följa efter oss båda två.

Mannen beslutar sig för att följa efter Syster Logik, och Syster Matematik kommer fram till klostret välbehållen. Hon är mycket bekymrad för den andra nunnan, men så dyker hon upp.

SM: Syster Logik - gudskelov! Berätta vad som hänt!

SL: Jo, det hände det enda logiska. Mannen kunde ju inte följa efter oss båda två, så han valde mig.

SM: Jaja, det vet jag ju (lite förnärmad), men vad hände egentligen?

SL: Det enda logiska. Jag började springa så fort jag kunde och mannen började springa så snabbt han kunde.

SM: Och vad hände då?

SL: Det enda logiska - han hann ikapp mig!

SM: Åh nej, vad gjorde du då?

SL: Det enda logiska, jag drog upp kjolen!

SM: Åh nej Syster! Vad gjorde mannen då?

SL: Det enda logiska, han drog ner sina byxor helt.

SM: Åh nej
... Vad hände sen?

SL: Jamen, det är ju helt logiskt! En nunna med uppdragen kjol kan ju springa snabbare än en man med byxorna nere!

Och till er som trodde att det här var en fräckis - be genast 4 Fader Vår
och gå tillbaka till arbetet!

Hänt nåt eller?

Lite bilder på vad som hänt sen sist.

Joel ute i snön hos mormor och morfar
Årets första jordgubbar! Eller buppuppubbar som Joel kallar dem. Samma som han kallar vindruvor för nästan; "Buppuppuva"
Förra helgen jobbade vi i lilltoan med kakel. Helena skär och sätter kakel med precision.

Så här ska den ena väggen se ut.
Jobbade lite i badrummet också. Jag och Svenne satte masonite som en rund fönstersmyg. Här sågar jag ner den så den kommer jämns med kaklet. Jag gav upp med sågen och körde med rasp efter ett tag. Billigt och vekt skit, bladet värmdes upp och blev 50% längre än det var från början. Det gick lite bättre med rasp men det var ett jävla göra och jag var livrädd för att slinta med raspen och repa kaklet. Gjorde inte det som tur var...
I tisdags fick vi så äntligen sätta in badkaret där det ska vara. Notera det enorma utrymmet vi hade till godo... Badkaret är 180 cm brett. Mellan väggarna är det 184,5. Öh, minns fan inte om vi hade beställt badkaret när vi satt upp väggen, men det finns en möjlighet att vi gjort det och hade en jävla tur att det gick in. Eller så var det riktigt bra planering. Tur har jag ju inte så det var nog det andra alternativet...
Några glasblock måste man ju ha förstås. Vi hade från början tänkt tre rader med block men ändrade oss eftersom det kunde ha känts trångt. Plattsättaren meddelades. När jag kom dit på onsdag kväll hade han lik förbannat börjat sätta tre rader. Han hade fått för sig att vi ändrat från fyra till tre rader. 5 lager upp hade han kommit.... Bara att riva. Jag hade inte ens tänkt åka dit den kvällen men det blev så. Tur var väl det. (Hej se där jag har nog fan tur ibland ändå?!)Idag torsdag så monterade rörmokaren resten av grejerna i badrummet. Han skulle hinna nästan helt klart trodde han. Fredag ska det vara färdigt hur som helst. Vi satte upp innertaket i badrummet idag, gick ok. Dörrkarmen satte vi också på plats. Vi hann inte skruva fast den i väggen men det hoppas jag ska gå smärtfritt när den nu sitter på rätt ställe. Mer bilder kommer snart.

Ha det!  //Mattias

Less...

På allt som blir fel
På att bo i annans lägenhet
På tre trappor utan hiss

Plattsättaren jobbade lördag och söndag som var. Han har nu lagt hela golvet utom en rad med plattor som inte fanns. De hade beställt så jävla snålt att det inte räckte till hela golvet.... Mycket spill visserligen, men det är väl inte första golvet de lägger klinker på kunde man tycka.....

Måndag gjorde han färdigt en liten hylla som ska sitta bakom badkarskanten där min öl ska stå. Skitsnyggt blir det.

Tisdag fogade han golvet och mosaikbårderna på väggen. Med fel färg på fogen.... Fogen som vi beställde var mörkgrå. På hans arbetsorder stod det bara grå. Det riktigt lyste om fogen när vi kom dit på tisdag kväll. Taskigt för honom men han fick order om att skrapa bort den och lägga ny. Dock inte mörkgrå, på hans rekommendation, den skulle bara bli snäppet mörkare och det skulle se nästan likadant ut. Antracit blev det istället. Den är nästan svart och kommer smälta ihop med plattorna och bli nästan osynlig, men det var precis det vi ville ha från början. Några funderingar på det här;

1. När vi beställde kakel och klinkers sa vi att vi ville ha vit fog på väggen. Projektansvarige rådde oss att inte ta det utan välja ljusgrå. Det var ett korrekt val inser jag nu i efterhand förstås. Om han nu visste det av erfarenhet och han visste vilken färg vi skulle ha på golvet, ett golv han sett lagt förut, varför insåg inte han att det skulle bli fel när han skrev grå fog på arbetsordern? Slarv?

2. När plattsättaren satte igång reagerade han på att fogen var väl ljus för golvet men körde på enligt ordern. Varför ringde han inte mig och frågade om det var korrekt när han tyckte det var fel? (Killen är skön att ha att göra med och han hade inga problem med att göra om skiten som tur är...) Men ändå...Har ett parallellfall att redovisa också. På jobbet har de nämligen renoverat en lägenhet. I arbetsordern står det att det ska hänga en lampa över ett visst bord. Vad har hantverkarna gjort? Skruvat i en krok i taket men inte installerat ett eluttag för lampa.... Är det förbjudet att tänka själv om man har en arbetsorder?

Som tur är efter allt detta bajs så kommer vi ha ett helt jävla fantastiskt badrum när detta är klart, det ser man redan nu. Det runda fönstret var ett genidrag. (Min idé förstås!!)Badrummet blir ljust och rymligt och jag kommer nog bosätta mig där den första månaden när vi får flytta in. Eftersom badkaret fortfarande står på högkant i vardagsrummet och badrumsfirman har alla sina grejer i Joels rum så finns inget utrymme att göra ett jävla skit. Får inte plats med mitt sågbord i vardagsrummet och kan inte jobba i Joels rum. det enda vi kan göra just nu är lilltoan där vi har flytspacklat golvet, satt tätremsor och rollat primer. Nästa steg är tätmembran som jag ska rolla på imorgon (första varvet) och på fredag. Sen kan vi börja kakla på lördag vilket ska bli skoj.

Givetvis har jag gjort en liten miss själv också i yran att montera köket. Innan vi satt upp väggen mellan kök och lilltoan så skulle jag sätta förstärkningar att skruva handfatet i senare. Blev det gjort? Näää. Nu kommer jag få borra 10mm hål i kaklet i toan och sätta in gipsexpandrar istället för att bara borra små hål och skruva fast skiten. Suck. Som tur är så håller expandrarna 25 kilo var och det ska in 6 stycken som håller handfatet så det gör inget att det bara är en enkelskiva gips det ska sitta i. Tur i oturen kanske.

//Mattias

Lite renovering

Här kommer lite mer bilder påden långsamt framskridande renoveringen. Plattsättaren är färdig med väggar och en tredjedels färdig med golvet. Han blev givetvis kallad till ett annat bygge när någon sjukskrev sig när han hade två dagars arbete kvar. Nu har bygget stått stilla i en vecka fram till skärtorsdag. Troligen dyker han inte upp på tisdag när arbetsveckan börjar heller, har till och med slutat hoppas nu. Inte lönt att skälla på dem heller. Been there, done that...

Nåja, vi kan ändå inte flytta in innan köket är färdigt och alla lösa elkablar som hänger överallt fixats.

Köket ja. Här kommer ett par teasers. Det betyder "retare" för er som inte pratar svengelska, köket är mer färdigt än vad som syns på bilderna. Nya bilder kommer så fort jag tagit dem...

Först en liten bild inifrån badrummet. Väggen är klar nu men den var inte det när jag tog bilden... Här under fönstret ska badkaret stå.
Högskåpet i köket med ugn och en ny uppfinning som heter mikrovågsugn. Trot den som vill, men det är den första jag nånsin köpt. Den som är uppmärksam noterar det enorma utrymmet mellan högskåp och eldosor i väggen. Marginalen till strömbrytaren (det betyder lysknapp... jävla elektriker med sitt fikonspråk) är exakt... öh...ingenting... Egentligen ska det sitta en täcksida på högskåpet men om den ska dit får jag såga ur ett hål för knappen. Får väl se hur det blir med det. Problemet är att färgen på täcksidan är en annan nyans av vit än själva skåpstommen och alla andra skåpsidor har täcksidor så det kan eventuellt synas. Inte bra i så fall. Just det, det nylagda golvet syns lite under pappen också. 14 mm ekparkett.
Här är utrymmet för kyl och frys. Den uppmärksamme noterar att överkanten på skåpstommen till höger i bild hamnar 10 cm över fönstrets underkant. Nåja, så var det tidigare och ingen störde sig på det då så skit i det då för fan...
Här är en bonusbild på badkaret för er som inte orkade leta rätt på den efter mitt förra inlägg.
Jaha, det var väl det. Ska som sagt ta lite mer bilder till veckan. Nästa vecka kommer ventilationsfirman och kollar hur mycket jobb han ska göra med köksfläkten som ska vara uppe på vinden. Om han kan göra jobbet inom en snar framtid vet jag inte men jag har inga som helst förhoppningar. "I som i renoveringshelvetet inträder, låten hoppet fara!"

//Mattias

RSS 2.0